|
|
Registros recuperados : 31 | |
1. | | ALVES JÚNIOR, J.; NARCISO, M. G.; SILVEIRA, P. M. da; HEINEMANN, A. B.; BEZERRA, R. de S.; BATTISTI, R.; EVANGELISTA, A. W. P.; CASAROLI, D.; SANTOS, J. C. C. dos; KNAPP, F. M. Software para manejo da irrigação na cultura do tomate para processamento industrial em Goiás. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço da ciência no Brasil. São Paulo: Editora Científica Digital, 2022. v. 5. Cap. 34, p. 486-505. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
| |
4. | | ANJOS, J. C. R. dos; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P.; PAIXÃO, J. S.; JARDIM, C. C. S.; SILVA, G. C. da; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; BATTISITI, R. Tolerance of sugarcane varieties to different levels of water depletion on soil. African Journal of Agricultural Research, v. 19, n. 6, p. 675-685, Jun. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
| |
5. | | ANJOS, J. C. R. dos; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; PAIXÃO, J. S.; JARDIM, C. C. S.; COSTA, F. R. da; EVANGELISTA, A. W. P.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; SILVA, G. C. da; BATTISITI, R. Edaphoclimatic and genetic influence on soil water availability factor for different sugarcane varieties. Australian Journal of Crop Science, v. 17, n.10, p. 761-769, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
| |
6. | | BUENO, A. M.; FLORES, R. A.; FERREIRA, E. P. de B.; ANDRADE, A. F. de; LIMA, F. R. S. de; PESSOA-DE-SOUZA, M. A.; ALVES JÚNIOR, J.; MESQUITA, M. Productivity and gas exchanges of the common bean subjected to inoculation and nitrogen fertilization. Research, Society and Development, v. 10, n. 4, e54910414399, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
| |
7. | | CUNHA, P. C. R.; ALVES JUNIOR, J.; SILVEIRA, P. M.; NASCIMENTO, J. L. Efeito do mês de semeadura na necessidade hídrica do feijoeiro de inverno. In: CONGRESSO DE PESQUISA, ENSINO E EXTENSÃO, 4., 2007, Goiânia. Ciência, educação e compromisso social: anais... Goiânia: Universidade Federal de Goiás, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
| |
12. | | CUNHA, P. C. R. da; SILVEIRA, P. M. da; XIMENES, P. A.; SOUSA, R. de F.; ALVES JÚNIOR, J.; NASCIMENTO, J. L. do. Fontes, formas de aplicação e doses de nitrogênio em feijoeiro irrigado sob plantio direto. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 41, n. 1, p. 80-86, jan./mar. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
| |
14. | | EVANGELISTA, A. W. P.; MELO, P. C. de; OLIVEIRA, E. L. de; FARIA, M. A. de; ALVES JÚNIOR, J.; FRAGA, A. C.; CASTRO NETO, P. Influência da irrigação e adubação com omm-tech sobre a produtividade de sementes de pinhão-manso. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009, Montes Claros. Biodiesel: inovação tecnológica - anais. Lavras: UFLA, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
15. | | EVANGELISTA, A. W. P.; MELO, P. C.; OLIVEIRA, E. L. de; FARIA, M. A. de; ALVES JÚNIOR, J.; FRAGA, A. C.; CASTRO NETO, P. Produtividade de sementes de pinhão manso em resposta à aplicação de diferentes níveis de irrigação e doses de adubação potássica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009, Montes Claros. Biodiesel: inovação tecnológica - anais. Lavras: UFLA, 2009. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
Registros recuperados : 31 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Alimentos e Territórios. Para informações adicionais entre em contato com mara.petrocchi@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
22/05/2023 |
Data da última atualização: |
29/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
SILVA, L. M. A.; ALVES FILHO, E. G.; MARTINS, R. M.; OLIVEIRA, J. D. J.; VIDAL, C. S.; OLIVEIRA, L. A. de; BRITO, E. s. de. |
Afiliação: |
LORENA MARA A. SILVA, CNPAT; ELENILSON G. ALVES FILHO, UFC; ROBSON M. MARTINS, UFC; WILLYANE J. D. J. OLIVEIRA, UFC; CRISTINE S. VIDAL, UFC; LUCIANA A. DE OLIVEIRA, CNPMF; EDY S. DE BRITO, CNAT. |
Título: |
NMR-based metabolomic approach for evaluation of the harvesting time and cooking characteristics of different cassava genotypes. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 11, n. 11, 1651, p. 1-12, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/foods11111651 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cassava is an important staple food for low-income countries. However, its cooking characteristics are especially affected by genotype. In this study, two groups of genotypes, namely hard to cook (HTC) and easy to cook (ETC), were harvested at different times (9 and 15 months), and
evaluated by NMR coupled to chemometrics. Additionally, lignin of these materials was studied by 1H-13C HSQC NMR. The carbohydrates were the most important class of compounds to differentiate the cassava genotypes. The correlation of NMR with cooking time and starch content showed that the higher content of primary metabolites, mostly glucose, can be associated with longer cooking times and reduction of starch, corroborating the metabolic pathways analysis. Furthermore, it was observed that the lignin from cell walls did not differentiate the cooking performance of the genotypes. |
Palavras-Chave: |
Alimentação animal; Alimentação humana; Análise de via; Análise Estatística Multivariada; Animal food; Cassava genotypes; Cooking time; Gene resistance; Genótipos de mandioca; Human food; Manihot esculenta Crantz; Multivariate statistical analysis; NMR; Nuclear Magnetic Resonance; Pathway analysis; Productivity; Ressonância Magnética Nuclear; Tempo de cozimento; Vegetal Raw Material. |
Thesagro: |
Análise Estatística; Lignina; Mandioca; Matéria Prima Vegetal; Melhoramento Vegetal; Produtividade; Resistência Genética. |
Thesaurus NAL: |
Cassava; Lignin; Plant breeding. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02535naa a2200553 a 4500 001 2158854 005 2023-11-29 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/foods11111651$2DOI 100 1 $aSILVA, L. M. A. 245 $aNMR-based metabolomic approach for evaluation of the harvesting time and cooking characteristics of different cassava genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aCassava is an important staple food for low-income countries. However, its cooking characteristics are especially affected by genotype. In this study, two groups of genotypes, namely hard to cook (HTC) and easy to cook (ETC), were harvested at different times (9 and 15 months), and evaluated by NMR coupled to chemometrics. Additionally, lignin of these materials was studied by 1H-13C HSQC NMR. The carbohydrates were the most important class of compounds to differentiate the cassava genotypes. The correlation of NMR with cooking time and starch content showed that the higher content of primary metabolites, mostly glucose, can be associated with longer cooking times and reduction of starch, corroborating the metabolic pathways analysis. Furthermore, it was observed that the lignin from cell walls did not differentiate the cooking performance of the genotypes. 650 $aCassava 650 $aLignin 650 $aPlant breeding 650 $aAnálise Estatística 650 $aLignina 650 $aMandioca 650 $aMatéria Prima Vegetal 650 $aMelhoramento Vegetal 650 $aProdutividade 650 $aResistência Genética 653 $aAlimentação animal 653 $aAlimentação humana 653 $aAnálise de via 653 $aAnálise Estatística Multivariada 653 $aAnimal food 653 $aCassava genotypes 653 $aCooking time 653 $aGene resistance 653 $aGenótipos de mandioca 653 $aHuman food 653 $aManihot esculenta Crantz 653 $aMultivariate statistical analysis 653 $aNMR 653 $aNuclear Magnetic Resonance 653 $aPathway analysis 653 $aProductivity 653 $aRessonância Magnética Nuclear 653 $aTempo de cozimento 653 $aVegetal Raw Material 700 1 $aALVES FILHO, E. G. 700 1 $aMARTINS, R. M. 700 1 $aOLIVEIRA, J. D. J. 700 1 $aVIDAL, C. S. 700 1 $aOLIVEIRA, L. A. de 700 1 $aBRITO, E. s. de 773 $tFoods$gv. 11, n. 11, 1651, p. 1-12, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|